Barszcz czerwony

Barszcz czerwony jest to rodzaj potrawy wigilijnej. Barszcz jest to podstawowa zupa, która pojawia się na wigilijnym stole. Barszcz przygotowuje się z żurku czyli specjale zawiesiny mlecznej do której należy dodać mąkę. Mąka ma właściwości zagęszczające oraz wiązce, dzięki niej zupa uzyska odpowiednia konsystencje. Należy jednak pamiętać o tym że należy ją dokładnie wymieszać tak aby nie powstały grudki. Podstawowym składnikiem barszczu czerwonego jest burak. To dzięki niemu zupa ma czerwony kolor. Buraka należy dobrze umyć i oczyścić następnie go pokroić i wrzucić do wywaru. Całość gotuje się aż do uzyskania prawidłowej barwy czerwonej. Barszczyk czerwony podaje się w bulionówkach. Bulionówki to specjalne pojemniczki które kształtem przypominają filiżanki, są jednak od nich większe. Dodatkiem do tego rodzaju zupy mogą być uszka. cecha charakterystyczna tego rodzaju zupy jest to ze musi być zawsze gorąca. Podawana jest również ze względu na to w bulionówkach że utrzymują one jej temperaturę dłużej niż zwykle cienkie szkło.