Bigos

Bigos jest typowym daniem kuchni polskiej które musi znaleźć się na stole wigilijnym. Bigos przyrządza się z kapusty kiszonej. Jest to specjalny rodzaj kapusty już rozdrobnionej która zamknięta jest w zalewie. zalewa jest bardzo słona i kwaśna dlatego kapustę należy osączyć i dokładnie wypłukać. Następnie kapustę gotuje się aż do miękkości i dodaje różne dodatki. Dodatki są to drobne przedmioty wkładane w celu nadania daniu odpowiedniego wyglądu oraz smaku. Dodatkami stosowanymi do bigosu są najczęściej grzyby oraz przyprawy. Nie można pominąć również mięsa. Mięso do bigosu jest wrzucane typowo chude oraz tłuste. W celach smakowych dodaje się przyprawy takie jak liść laurowy, ziele angielskie. Zaletą bigosu jest niewątpliwie to że łatwo można go przyrządzić jednak posiada jedną wadę jest daniem które bardzo długo się przygotowuje ze względu na czas obróbki termicznej kapusty. Niektórzy w celach smakowych do bigosu dodają również przecier pomidorowy. W ten sposób oprócz smaku bigos nabiera również odpowiedniej barwy.