Dbamy o racice krów

Krowy, które mają chore kończyny mają co jest udowodnione mniejszą wydajność mleczną. Głównym problemem budowy nóg to zbyt miękka pęcina, przesadnie rozwarta racica, kończyny iksowate oraz w niższym stopniu nogi podsiebne i zbytnio grube stawy skokowe. Najczęściej popełniane błędy podczas korekcji racic to zbyt mocne skracanie podeszwy. Hodowcy powinni przeszkolić się jak właściwie wykonać korekcję racic. Przygotowanie w tym zakresie jest bardzo ważne. Oceniając racice i przystępując do jej korekcji powinno się zmierzyć podeszwę. Dobry korektor powinien mieć miarkę z metalu, której odległość wynosi 7,5 cm. Racica zwierzęcia nie powinna być krótsza, gdyż może to spowodować stłuczenie tworzywa podeszwy. Następnym błędem w ocenie wg. naukowców, który najczęściej jest popełniany w trakcie korekcji to robienie dachowatej linii podeszwy. Palce krowy nie są stabilne i siła nacisku na racicę nie rozłoży się miarowo. Niewłaściwa ocena piętki racicy doprowadzić może doprowadzić do brakowania krów. Takie zwierzęta są częściej brakowane ze stada.