Deser

Deser czy jak kto woli go nazywać, podwieczorek to danie spożywane około dwóch godzin po obiedzie. Rolą tego posiłku jest złagodzenie uczucia głodu, który jednostka może odczuwać w odstępie czasowym między obiadem a kolacją. W większości gospodarstwach domowych popełnia się duży błąd podając deser bezpośrednio po obiedzie lub zaledwie pół godziny po jego spożyciu. Zazwyczaj prawidłowo podwieczorek spożywa się pomiędzy godziną 16 a 17. Należy też pamiętać, by w krótkim czasie po podwieczorku nie podawać kolacji. Należy odczekać no najmniej półtorej godziny. Najczęściej podwieczorek występuje w formie słodkiej przekąski. Może to być budyń, galaretka, kisiel, mus czy kawałek ciasta. Oczywiście ludzie, którzy nie są na żadnych dietach niskokalorycznych mogą sobie pozwolić na małą przyjemność i na deser zjeść wysokokaloryczny posiłek. Osoby będące na dietach na podwieczorek najlepiej powinny spożyć jakąś sałatkę owocową, jogurt bądź świeże owoce. Przy ścisłych dietach zaleca się zrezygnowanie z tego posiłku.