Gofry

Niestety, gofry domowej roboty są zarezerwowane dla osób, które posiadają specjalną formę do gofrów. Inni nie mają wyjścia i muszą obejść się smakiem albo zdecydować się na kupno gotowych gofrów. Do przygotowania gofrów potrzebujemy ok.8 dag margaryny,30 dag mąki,250 ml mleka, 3 jaja, 15 dag cukru, kilka kropel aromatu waniliowego,2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz sól. Margarynę należy stopić(może być także olej, ten z kolei trzeba dobrze nagrzać) i następnie poczekać aż nieco przestygnie. Wszystkie składniki trzeba dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem. Tak przygotowane ciasto wlewamy do uprzednio nagrzanej formy do gofrów. Nalezy pamiętać ,że konieczne jest posmarowanie tłuszczem obu płytek-wierzchniej i spodniej. Ciasto nie powinno wylewać się na brzegi, wystarczy niewielka ilość. Po zamknięciu formy gofry pieczemy od 3 do 5 minut, według uznania. Gotowe gofry podważamy patyczkiem i nakładamy na talerzu. Podawać je można z wieloma składnikami, jednak większość preferuje typowe gofry z bitą śmietaną. Smacznego!