Jaja na miękko

Jaja na miękko gotuje się w wodzie. Wodę taką najlepiej jest osolić ponieważ dzięki tej czynność jajka szybciej się gotują i skorupka szybciej odchodzi. Jajka na miękko najczęściej stosowane są na śniadanko lub kolację. Jajka te należy gotować w wodzie wrzącej czyli gotującej się około trzech minut. Po to aby białko zdążyło się lekko ściąć ale żółtko pozostawało rzadkie. Jajka takie po ugotowaniu zalewa się woda aby ostygły i wkłada się do specjalnych kieliszków śniadaniowych. kieliszki te to rodzaj pojemniczka do którego wkłada się jajka aby łatwiej moc je konsumować. Najczęściej obok jajek w zestawie śniadaniowym pojawiają się również sól, pieprz czyli przyprawy do smaku oraz pieczywo z masełkiem. Jajka są bardzo smaczne jednak nie należy przesądzać z ilością ich spożywania. Powinno zjadać się nie więcej niż trzy na tydzień ponieważ żółtko zawiera duże ilości cholesterolu. zaletą takich jajek na miękko jest szybkość przygotowania. Wystarczy tylko kilka minut aby zrobić śniadanie.