Jajecznica

Jajecznica to danie w całości wykonane z jednego produktu głównego jakim są jajka. Aby ją otrzymać należy je rozbić czyli wyciągnąć ze skorupki i połączyć na rozgrzanym tłuszczu. Jajka as bardzo smacznym posiłkiem jednak nie należy z nimi przesadzać, nie są tak do końca zdrowe, gdyż zawierają cholesterol. Dlatego też należy smażyć je na oleju. Niektórzy jednak do tego celu urywają smalcu oraz tłuszczy utwardzonych czyli margaryn. Jajecznica ma znakomite walory smakowe jednak aby ją polepszyć można stosować do niej dodatki. Zawsze są to jednak dodatki na słono, nikt nie rączy jaj smażonych z cukrem, wtedy nie były by już jajecznica tylko omletem. Jajecznica to rodzaj rozmieszanych jajek które pod wpływem obróbki cieplnej czyli smażenia ścinają się. jajecznica może mieć konsystencje rzadką lub gęsta wszystko zależy od czasu smażenia. Najczęstszymi dodatkami stosowanymi do jajek jest szczypior, cebula, a nawet mięso takie jak wędliny, boczek. Te jednak trzeba wcześniej podsmażyć przed połączeniem z masa jajeczną.