Jajka sadzone

Jajka sadzone przygotowuje się z jajek, które są ich głównym składnikiem, jako dodatki można stosować również boczek i inne dodatki. Jaja jak wiadomo są w skorupkach, dlatego należy się ich pozbyć, na gorącą patelnie należy wbić w całość jajo i nie mieszać je tylko pozostawić do ścięcia. Pod wpływem wysokiej temperatury jajko zetnie się . Im dłużej będziemy smażyć tym wyższa temperatura się wytworzy i białko również ulegnie stwardnieniu. Jajka sadzone stosuje się głownie jako danie śniadaniowe a nawet obiadowe. Jajka sadzone można spożywać jako danie zasadnicze lub jako dodatek do ziemniaków. Jaja należy smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu, najlepiej do tego celu nadaje się olej rośliny, który nie zawiera cholesterolu. Do jajek sadzonych można stosować dodatki, w stanach najbardziej popularnym jest bekon. Zaletą tego typu dania jest to ze jajko jest ścięte, czyli nie rozlewa się po talerzu, białko nie ma postaci galaretowatej. Jaja te można spożywać na talerzu lub na pieczywie.