Kapusta z grochem

Kapustę z grochem również przygotowuje się na święta bożego narodzenia. Jak sama nazwa mówi danie to składa się z dwóch składników, jedynie kapusty i grochu. Aby je otrzymać należy najpierw kapustę tak jak inne warzywa umyć, oczyścić i dokładnie poszatkować. Czynność ta można wykonywać ręcznie za pomocą noża lub mechanicznie przy użyciu odpowiedniej maszyny. Tak przygotowana kapustę należy ugotować do miękkości, następnie dodać do niej groch. Groch jest to warzywo z rodziny strączkowa tych, jest bardzo twardy dlatego przed użyciem go należy groch dokładnie namoczyć. Namoczenie polega na wstawieniu go do wody na kilka godzin, wtedy to pęcznieje i zmienia swoja objętość jest znacznie większy ale też łatwiej można go ugotować. Gdy groch jest miękki w całości wsypuje się go do kapusty i wszystko dokładnie miesza. Kapustę można podawać na ciepło jaki zimno. Zaleta jest to że szybko można ja przygotować. Posiada jednak dużą wadę mianowicie jest bardzo ciężko strawna dla organizmu ludzkiego.