Keks

Spis produktów potrzebnych do wykonania tego ciasta jest dłuższy niż sam opis przygotowania, widać więc, że nie jest to ciasto wymagające wiele czasu i umiejętności. Do jego zrobienia potrzebujemy 15 dag masła lub opcjonalnie margaryny,5 jajek,30 dag mąki, wanilia(jeśli nie mamy jej pod ręką możemy ją zastąpić paczką cukru waniliowego),pół paczki proszku do pieczenia,20 dag cukru pudru, do 40 dag bakalii(najlepiej użyć jak najwięcej różnych produktów np. migdały, cykata, figi, orzechy włoskie, rodzynki, suszone owoce i skórka pomarańczowa) oraz 2 dag margaryny i tyle samo tartej bułki do formy. Masło ucieramy tak długo aż masa będzie pulchna, następnie dodajemy jaja, cukier przesiany przez sitko i po kilka łyżek mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia. Całą masę ucieramy dotąd aż zrobi się puszysta. Kiedy to nastąpi dodajemy do niej wanilie i bakalie(najlepiej pokrojone w niewielkie paseczki, całych nie wrzucamy).Tak przygotowane ciasto wkładamy do uprzednio przygotowanej formy(wysmarowana tłuszczem i posypana bułką tartą).Keks pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku przez godzinę. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, lekko chłodzimy. Smacznego!