Kogel mogel

Kogel mogel to rodzaj surowej masy jajecznej. Tym razem jajka nie poddawane są rządnej obróbce cieplnej. Kogel mogel to rodzaj płynu który należy dobrze ubić. Kogel mogel można wykonać z całego jajka czyli ubijając jego obie części z dodatkiem cukru lub też tylko z żółtek. Te drugie są bardziej smaczne. Kogel mogel wykonany z żółtek jest bardziej puszysty. aby go przygotować należy oddzielić białko od żółtka i dodać do niego cukier. Cukier dodawany jest po to aby jajka lepiej się ubijały czyli były sztywniejsze i w celach smakowych. Do ubijania jajek najlepiej posłużyć się mikserem który znakomicie połączy wszystkie składniki w całość. Kogel mogel najbardziej uwielbiają małe dzieci ponieważ jest bardzo słodki. Oprócz żółtego kogla mogła można uzyskać również ten ciemny, wystarczy tylko do masy dodać kakao które zabarwi kogel i doda mu odpowiedniego smaku. Kogel mogel jest to rodzaj deseru, bardzo smacznego. Jego zaletą jest szybkość i łatwość wykonania. Nawet małe dziecko jest w stanie przygotować taka miksturę.