Kompoty

Kompoty należą do moich ulubionych przetworów. Można przygotowywać je z jednego rodzaju owoców albo je łączyć z różnych gatunków owoców. Aby przygotować kompot należy przede wszystkim przygotować słoiki, czyli umyć je i sprawdzić szczelność zamknięcia. Owoce muszą być dorodne i wyrośnięte, bez plam i uszkodzeń. Agrest należy oczyścić z szypułęk, umyć i osączyć. Aby agrest nie pękał w czasie gotowania można owoce nakłuć np. wykałaczką. Agrest nałożyć do słoików do wysokości około 4/5 słoika. Zagotować wodę z cukrem czyli na około 1 kg agrestu będzie potrzeba ok. 0,4 l wody i 20 dkg cukru. Gorącym syropem zalać agrest w słoikach i dokłądnie zakręcik zakrętki. Sprawdzić szczelność słoika. Pasteryzować w temperaturze 95 st. C przez około 20 min. słoiki półlitrowe, a większe przez 25 min. Po tym czasie radzę wyjąć słoik z kąpieli wodnej, odwrócić i postawić denkiem w dół na jakieś ściereczce. W ten sposób na pewno słoik będzie zamknięty. Kompoty podaje się na deser albo można przygotować zupy owocowe, napoje lub po dodaniu żelatyny – galaretki owocowe. Owoce z kompotu można wykorzystać do przygotowania pierogów, ciast z owocami. Ja uwielbiam kompoty podawać do obiadów. W mojej spiżarni co roku jest mnóstwo słoików.