Konfitury

Konfitury w słoikach muszą ładnie wyglądać. Owoce na konfiturę powinny być najwyższej jakości, zupełnie zdrowe, świeże, dojrzałe, jędrne i nie uszkodzone. Agrest czyścimy z szypułek i nakłuwamy w kilku miejscach wykałaczką aby nie popękał. Innym sposobem jest zanurzenie na sicie w bardzo gorącej wodzie na około 2 minuty. Gotujemy syrop z wody i cukru biorąc na o,5 litra wody 1,5 kg cukru. Agrest wkładamy do gorącego syropu, lekko podgrzewamy nie dopuszczając do wrzenia. Do gotowania należy przeznaczyć płytki, szeroki garnek emaliowany, najlepiej z grubym dnem. Odstawiamy na kilka godzin. Na drugi dzień znów podgrzewamy i doprowadzamy do wrzenia i natychmiast znów odstawiamy na okres od 10 do 12 godzin. Po upływie tego czasu podgotowujemy na bardzo małym ogniu do uzyskania właściwej szklistości owoców. Gorącą konfiturą napełniamy słoiki i zaraz odwracamy do góry dnem. Słoiki należy ustawiać na czymś miękkim i odwrócone trzymać do chwili gdy całkowicie ostygną. Cała sztuka gotowania konfitur polega na tym aby owoce były przesycone cukrem w taki sposób, aby się nie pomarszczyły i nie uległy rozgotowaniu. Owoce drobne należy ogrzewać krócej, nie doprowadzać do wrzenia.