Kotlety mielone

Kotlety mielone to rozdaj mięsa również pozyskiwanego ze zwierząt najczęściej świnek. Może być również mielone z indyka lub wołowe mielone. Każde mielone ma specyficzną konsystencję czyli jest surową masa mięso która została wcześniej dokładnie przemielona. Kotlety mielone przygotowuje się w ten sposób że należy do masy mięsa dodać jajka. Mają one właściwości wiążące następnie dodaje się bułkę namoczona w mleku lub bułkę tartą. Całość należy ze sobą dokładnie wymieszać a następnie uformować małe kuleczki które będą kotletami, do kotletów w celach smakowych można dodać również cebulkę i przyprawy. Tak przygotowane obtacza się w bułce tartej i smaży na rozgrzanym oleju. Panierka z bułki tartej chroni kotlety przed wyciekaniem soku dlatego są pulchniutkie i soczyste. Panierka dodatkowo dodaje im walorów estetycznych. Kotlety podawane są zazwyczaj w towarzystwie innego mięsa. Zawsze na ciepło. Jako dodatek można stosować do nich ziemniaki albo pieczywo tak jak miało to miejsce w przypadku kotletów schabowych.y