Kruche precelki z makiem

Do wykonania tych smacznych ciasteczek będzie potrzebne 30 dag mąki- tylko i wyłącznie krupczatki!,5 dag masła i dwa razy tyle margaryny, do 5 dag maku.10 dag cukru pudru,1 lub 2 żółtka,1 całe jajo oraz białko do smarowania. Mąkę przesiewamy przez sitko i dodajemy do niej masło i margarynę. Masło i margarynę siekamy możliwie jak najszerszym nożem i mieszamy z mąką krupczatką. Następnie dodajemy przesiany przez sitko cukier, mak, żółtka oraz całe jajo. Tak przygotowane składniki zagniatamy dokładnie i na 30 minut zostawiamy w chłodnym miejscu( może być lodówka, ale w żadnym wypadku zamrażarka) pod przykryciem. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i formujemy z niego wałeczki o średnicy mniej więcej 4 cm, kroimy na kawałki o długości maksymalnie do 15 cm, zwijamy je w ósemki. Należy pamiętać ,że przed nałożeniem ich na blachę konieczne jest wysmarowanie ich białkiem jaja kurzego. Wstawiamy do gorącego piekarnika, aż uzyskają jasnozłoty kolor. Kiedy będą gotowe zdejmujemy je z blachy za pomocą szerokiego noża. Smacznego!