Kto podaje wina w restauracji?

Zdobycie klientów w branży gastronomicznej jest trudne, bowiem istnieje wiele jednostek o bardzo zbliżonym profilu funkcjonowania. Profesjonalne restauracje posiadają kelnera zbierającego zamówienia odnośnie dań, ale także sommeliera wybierającego wina klientom. Sommelier to wyspecjalizowany specjalista znający dokładnie smak, zapach, właściwości danego wina, ale także innych alkoholi, czy napojów tj. kawa, herbata. Potrafi zauroczyć konsumenta historią. Sommelier jest odpowiedzialny za dobór win do karty dań.\r\n\r\n \r\n\r\nPotrawy zakrapiane właściwym alkoholem uzyskują status legendarnych. Sommelier to raczej zawód wybierany przez prawdziwych pasjonatów. Bardzo często kursy tego typu przechodzą ludzie sprzedający wina, kolekcjonerzy. Posiadając odpowiednie kwalifikacje sommelier potrafi stworzyć znacznie lepszy klimat w lokalu, dla którego wykonuje obowiązki. Umie właściwie nalać wino, nauczyć klientów sztuki jego picia, zaproponować zupełnie nowe kulinarne rozwiązania. Restauracje powinny zwrócić uwagę na ten wybór.