Kuchnia galicyjska

cauliflower-and-chips-1283853-mJedzenie to przyjemność, czasem wręcz rozkosz smaku. Nie wszyscy jednak preferują te same smaki. I tak jedni lubią kuchnię francuską, inni przepadają za kuchnią kresową, a jeszcze inni za kuchnią polską. Kuchnia regionalna np. galicyjska też ma wiele do zaoferowania. Kuchnia ta zdradza wyraźnie wpływy kuchni austriackiej głównie wiedeńskiej. Doskonałym przykładem jest tu znana przekąska czyli salceson z mięsa wieprzowego bez tłuszczu podawany z zimnym sosem z musztardy i gorczycy.

 

Kuchnia regionalna galicyjska słynie również z przepysznych deserów wśród których prym wiedzie sernik wiedeński. Jest to sernik z żółtkami, pokryty waniliowym kremem lub czekoladą. Potrawy galicyjskie to też słynna potrawa wielkanocna – biały barszcz z dodatkiem białej kiełbasy, gotowany na wywarze z wędzonki, zaprawiany śmietaną. Kuchnia regionalna rodem z terenów dawnej Galicji zachwyca smakiem. Nie jest jednak kuchnią dla każdego, ponieważ serwuje zbyt dużo potraw treściwych, tłustych i nie polecanych smakoszom dbającym o smukłą linię.