Likier kawowy

Do jego wykonania potrzebujemy ćwierć laski wanilii,0,75 litra spirytusu, pół litra przegotowanej wody,75 dag cukru,2 łyżki mleka i oczywiście 10 dag kawy naturalnej, najlepiej drobno zmielonej. Kawę oraz posiekaną wanilię zalewamy spirytusem w szklanym naczyniu, bardzo szczelnie zakorkować naczynie. Należy codziennie wstrząsać jego zawartością. Po 6-7 dniach zlewamy płyn, które znajduje się nad osadem do innego naczynia(przez lejek, najlepiej z bibułą lub ewentualnie watą).Osad natomiast zalewamy małą ilością wody, wstrząsamy i zostawiamy aż do czasu gdy osad opadnie. Wtedy ponownie zlewamy płyn znad niego do naczynia, w którym znajduje się poprzednio odlany ekstrakt spirytusowy. Resztę wody z ogólnie podanej w przepisie proporcji zagrzewamy, a następnie rozpuszczamy w niej cukier. Tak przygotowaną wodę z cukrem i ekstrakt kawowy mieszamy razem i dodajemy dwie łyżki mleka(powinno być wrzące),wstrząsamy i ponownie zostawiamy na około 7 dni. Kiedy płyn się skalruje rozlewamy go przez lejek do butelek.