Lody waniliowe

Lody są ogólnodostępne w większości sklepów i chętnie po nie sięgamy jednak na pewno każdy ma czasami ochotę wysilić się nieco i zrobić coś samemu. Zrobienie lodów nie jest trudne, czasochłonne ani drogie. Do ich zrobienia wystarczą tylko dwa jajka w całości, dwa żółtka, pół litra mleka, wanilia oraz około 15 dag cukru. Jaja oraz żółtka należy ubić z cukrem. Czynność tą wykonujemy na parze, dodając jednocześnie cienkim strumieniem mleko(oczywiście uprzednio przegotowane).Ubijamy tak długo aż masa z jajek i mleka zgęstnieje, następnie przekładamy ją do innego naczynia, w którym znajduję się zimna woda i czekamy aż masa oziębi się zupełnie. Wtedy tez dodajemy wanilię. Wlewamy do formy odpowiedniej wielkości i zamrażamy. Lody te można zrobić z cały czas dodając mąkę ziemniaczaną(na 0,75 litra masy bierzemy pół dag mąki).Wtedy jajka ubijamy na parze wraz z mąką. Po przełożeniu lodów do miseczek można dodać do nich utarte z cukrem i owocami, najlepiej maliny, poziomi oraz truskawki lub biszkopty i wafle. Smacznego!