Ma kiełki

Ma kiełki jest to rodzaj dania kluskowego. Ma kiełki są praktykowane w każdym domku i na wigilii ich obecność jest obowiązkowa.. aby przygotować ma kiełki potrzebny jest mak i makaron. Makaron jest to rodzaj ciasta kluskowego który powinien być odpowiedniej grubość. Makaron na ma kiełki to makaron prosty w formie pasków, można go przygotować samodzielnie lub kupić gotowy. Makaron wystarczy wówczas jedynie ugotować. Największy problem stanowi mak który należy kilka dni wcześniej dobrze namoczyć aby spęczniał czyli zmienił swoja objętość i stał się pulchniejszy, następnie mak jest kilkokrotnie mielony tak aby był jak najdrobniejszy. Dopiero po tych czynnościach dodaje się go do makaronu i dokładnie miesza. Do smaku niektórzy dodają również rodzynki. Danie to jest rodzajem makaronu na słodko. Makaron taki podaje się w dużych miskach po to aby każdy mógł sobie nabrać porcje. Ma kiełki są dniem bardzo sytym, zawierają dużo białka i węglowodanów ponieważ prawie w całości wykonane są z makaronu.