Marmolady

W codziennym wykorzystaniu marmolady są podobnie przydatne jak dżemy. Do ich przygotowania najczęściej wykorzystuje się owoce gorsze gatunkowa, niezbyt dojrzałe lub uszkodzone. Marmolady można robić z różnych owoców ale najlepsze są z dodatkiem jabłka. Aby zrobić marmoladę z agrestu musimy najpierw przygotować 80 dkg przecieru z jabłek oraz 80 dkg przecieru z agrestu. Oba przeciery mieszamy razem a potem odparowujemy czyli na bardzo małym ogniu długo gotujemy aby odparował nadmiar płynu. Jak przygotować szybko przecier ? Po prostu do miksera wrzucamy całe owoce i gotowe. Do odparowanego przecieru dodajemy około 1 kg cukru i dalej gotujemy na wolnym ogniu. Gorącą marmoladę można włożyć do małych słoików. Aby marmolada ładniej smakowała i pachniała można dodać do gotowania kawałek skórki cytrynowej albo odrobinę cynamonu. Jabłka do marmolady mogą pochodzić z tzw. spadów. Należy je tylko starannie okroić. Z jabłek nie obiera się skórki ani gniazd nasiennych gdyż zawierają one s poro związków pektynowych które są potrzebne aby marmolada się zestaliła. Również nadają inny, aromatyczny zapach. Marmoladę można wykorzystywać do ciast, deserów, przekładania naleśników i ozdabiania ciasteczek.