Mazurek wileński

Do wykonania tego mazurka potrzebujesz 30 dag daktyli,25dag czekolady oraz tyle samo dag migdałów, 6 białek z jaj, jeden wafel, 50 dag cukru pudru oraz lukier pomadkowy. Daktyle obieramy dokładnie z pestek i kroimy w cienkie paseczki. Sparzone migdały obieramy z łusek(po sparzeniu łatwo schodzą) i mielimy. Czekoladę trzemy na tarce, na fragmencie gdzie znajdują się najdrobniejsze otwory. Ubijamy piane z białek. Pod koniec ubijania należy dodać przesiany przez sitko cukier puder. Pianę stawiamy na parze i ubijamy tak długo aż zgęstnieje, wtedy też zdejmujemy z pary i czekamy aż ostygnie ciągle jednak ubijając. Następnie tak przygotowaną pianę mieszamy z czekoladą, migdałami i daktylami. Całość wykładamy na wafel i rozsmarowujemy. Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku przez około pół godziny. Po ostudzeniu mazurek dekorujemy lukrem( do jego wykonania potrzebujemy 30 dag cukru,1/8 litra wody, wanilie, kwasek cytrynowy oraz pół łyżki 3 % octu. Całość mieszamy o gotujemy do konsystencji syropu, następnie po ostygnięciu dolewamy wody aby uzyskać odpowiednią konsystencję).Smacznego!