Mus jabłkowy

Do przygotowania musu potrzebne będą 3 białka jaj,ok.40dag jabłek (lekko kwaśnych), 1 dag żelatyny,10 dag cukru pudru oraz cytryna(lub ewentualnie kwasek cytrynowy).Umyte jabłka należy upiec(w całości!) ostudzić. Następnie należy ubijać je trzepaczką dodając rozpuszczoną w wodzie żelatynę i pianek z białek z dodatkiem cukru. W razie gdy jabłka nie są wystarczająco kwaskowe dodajemy sok z cytryny lub opcjonalnie kwasek cytrynowy. Mus jabłkowy, ze względów estetycznych, można zabarwić poprzez dodanie soku z jednego startego buraka. Kiedy wszystkie składniki będą już połączone mus wykładamy na talerz. Całość można przybrać suchymi waflami. W przypadku kiedy nie mamy pod ręką świeżych jabłek możemy użyć konserwowy przecier jabłkowy. Według tego samego przepisu oraz zachowując proporcję mus można przyrządzić także z innych owoców, a szczególnie z truskawek, malin czy poziomek. Łatwy do przyrządzenia jest także mus z kwaśnej śmietany do którego wykonania potrzebujemy pół litra kwaśnej śmiatany,wanilie,2 dag żelatyny,10 dag cukru pudru oraz skórkę pomarańczową. Do ubitej śmietany dodajemy wanilię oraz cukier. Całość łączymy z rozpuszczoną uprzednio żelatyną i pokrojoną w drobne kostki skórką pomarańczową. Mus wlewamy do kieliszków lub szklanek i zamrażamy. Smacznego!