Naleśniki

Naleśniki to rodzaj ciasta przygotowanego z masy jajecznej. Naleśniki są wyglądem bardzo zbliżone do omletów, maja ten smak kolor oraz kształt, wszystko to za sprawą patelni i podawania ich obróbce cieplnej czyli smażeniu. Aby przygotować ciasto naleśnikowe należy cale jajka wbić do dużej misy i dodać odrobinę cukru pomoże on w ubijaniu jajek, następnie do masy dodaje się mleko. Mleko to płyn o białej konsystencji, zamiennie niektórzy stosują wodę ale lepsze smakowo naleśniki pozyskuje się z mleka. Całość łączy się z e sobą i zasypuje mąka. Mąka podobnie jak w innych ciastach ma za zadanie zagęścić ciasto do tego stopnia żeby miało kleista konsystencję. tak przygotowane ciasto naleśnikowe należy wylać na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron aż do zrumienienia. Naleśniki mogą być przygotowane na słodko czyli z dżemami, owocami lub na słono z farszem na przykład grzybowym, lub warzywnym. Naleśniki znakomicie nadają się na każdy posiłek mogą być równie dobrze stosowane jako danie zasadnicze na obiad.