Nalewka z wiśni

Do wykonania domowej nalewki nie potrzeba wiele składników jednak wadą przygotowywania samodzielnie trunków alkoholowych jest niestety długi czas oczekiwania aż będą nadawały się do spożycia. Do wykonania tego napoju potrzebujemy kilogram wiśni(powinny być dojrzałe i czarne),litr spirytusu, pół litra wódki i 40 dag cukru. Wiśnie dokładnie myjemy i urywamy ogonki. Około 2/3 wiśni należy wydrylować, reszta zostaje z pestkami. Kilogram tak przygotowanych uprzednio wiśni wsypujemy do dużego naczynia(butli) szklanego, zalewamy litrem spirytusu. Naczynie należy bardzo dokładnie zakorkować i pozostawić je na okres dwóch tygodni. Po upływie tego czasu powstały płyn zlewamy do innego naczynia, a owoce które zostały zasypać cukrem i zalać je wódką. Oba naczynia zakorkowujemy dokładnie i ponownie zostawiamy na okres dwóch tygodni. W tym czasie naczynie z wiśniami i wódką należy często potrząsać. Po upływie dwóch tygodni obie nalewki łączymy i nalewamy całość do butelek przez lejek(najlepiej z watą).Przyjęło się ,że im dłużej nalewka stoi tym jej smak jest wyraźniejszy.