Opiekane chleb w jaku

To rodzaj pieczywa z masa jajeczna. Opiekane chlebki w jaku są kolejnym daniem do którego można posłużyć się jajkami. Przygotowuje się je w podobny sposób co jajka na omlet. Również w tym przypadku potrzebne będą jaka, mąka oraz dodatek soli. Jajka należy rozbić i dodać w celach smakowych odrobinę soli, następnie do masy dodaje się mąkę po to aby ciasto zyskało odpowiednia konsystencję .po uzyskaniu gładkiej jednolitej masy należy zamoczyć w niej po obu stronach pieczywo. Tak przygotowane smaży się na patelni aż do zrumienienia. Bardzo ważna jest tutaj masa jajeczna powinna być dokładnie wymieszana aby nie było w niej rządnych grudek. Chlebek opiekany w jaku jest bardzo pożywnym posiłkiem który można stosować nie tylko na śniadanie czy kolacje ale też na obiad. Jest to posiłek bardzo syty i smaczny. Zaletami jego są szybkie i łatwe przygotowanie ciasta, niewielka ilość składników do jego przygotowania. Chlebki najlepiej smażyć w małej ilość tłuszczu aby nie nasiąkały nim tylko ładnie się zrumieniły.