Owoce w soku własnym

Agrest jest jednym z moich ulubionych owoców na przetwory Można z niego wyczarować istne cudeńka a na dodatek jest bardzo zdrowy ze względu na dużą zawartość witaminy C. Duże i zdrowe owoce agrestu dokładnie myjemy i płuczemy w czystej wodzie. Z agrestu mniej dojrzałego oddzielamy szypułki. Z dojrzałego same opadną w czasie mycia. Na dno garnka – najlepiej żeby był z grubym dnem – nalewamy trochę wody, wsypujemy agrest i podgrzewamy. Trzeba od czasu do czasu zamieszać aby owoce się nie przypaliły. Owoce ogrzewa się małymi partiami aby szybciej zmiękły. Mieszamy drewnianą łyżką lub łopatką. Czekamy aby owoce zmiękną i napełniamy słoiki. Należy zwracać uwagę aby nie pozostały wolne przestrzenie w słoiku czyli należy wstrząsnąć słoikiem i dopchać ostrożnie łyżką. Słoiki muszą być czyste, dokładnie wymyte. Zakręcamy. Pasteryzujemy czyli wkładamy słoiki do naczynia z wodą. Należy pamiętać aby na dno ułożyć np. ściereczkę aby słoiki nie miały bezpośredniego kontaktu z dnem. Woda powinna sięgać około 3/4 wysokości słoika. Stopniowo podgrzewamy aby woda osiągnęła około 95 st. C przez około 20 minut dla słoików półlitrowych, większe przez 25 minut.