Przygotowanie domowego twarożku

Najczęściej twarożek kupujemy gotowy. Bardzo smaczny, na pewno nie mniej smaczny niże ten kupowany w sklepie możemy przygotować samodzielnie w domu. Do przygotowania domowego twarożku potrzebujemy 2 l zsiadłego mleka oraz szklankę śmietany. Śmietanę i mleko wlewamy do garnka i mieszamy. W dużym garnku podgrzewamy wodę, kiedy ma temperaturę około 50 stopni, do garnka z wodą wstawiamy garnek z mlekiem i śmietaną. Cały czas mieszając podgrzewamy mleko ze śmietaną do momentu, kiedy zacznie oddzielać się serwatka (łyżka, którą mieszamy mleko, będzie oblepiona grudkami sera).

Wtedy garnek wstawiamy do miski napełnionej zimną wodą i studzimy. Kiedy woda, w której studzimy garnek z twarożkiem będzie ciepła, wylewamy ją, a miskę ponownie napełniamy zimną wodą. Wykładamy sitko podwójnie złożoną gazą i wylewamy na nie zupełnie zimny twarożek. Pozostawiamy na kilka godzin, aby twarożek odciekł. Do tak przygotowanego twarożku możemy dodać ulubione zioła lub owoce. Gotowy twarożek przechowujemy szczelnie przykryty w lodówce.