Pyszny napój krupnik

Z miodu możemy przygotować doskonały napój alkoholowy o nazwie krupnik. Do przygotowania krupnika potrzebujemy 500 g miodu gryczanego lub wrzosowego, 1/2 l spirytusu 96%, 1/2 szklanki winiaku, szklankę wody i łyżkę soku z cytryny. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy miód i gotujemy. Po zagotowaniu zbieramy szumowiny, a po odszumowaniu dodajemy sok z cytryny i winiak. Do płynu, ciągle mieszając, wlewamy spirytus. Garnek przykrywamy, ponownie stawiamy na ogniu i lekko podgrzewamy.

 

Zestawiamy garnek z ognia i pozostawiamy do wystygnięcia. Wystudzony płyn rozlewamy do butelek. Szczelnie zamykamy i odstawiamy na pół roku do ciemnej piwniczki. Po pół roku delikatnie zlewamy znad osadu przejrzysty płyn, ponownie rozlewamy do butelek. Gotowy krupnik ponownie wynosimy do piwniczki na co najmniej 2 lata. Po 2 latach krupnik jest gotowy do spożycia. Podobnie, jak w przypadku innych nalewek, także i krupnik może stać o wiele dłużej. Dzięki temu nabierze  jeszcze więcej mocy i smaku. Krupnik jest bardzo mocny.