Schab po florencku.

Składniki: 2-3 gałązki rozmarynu, 6-8 gałązek tymianku, 1 pęczka natki, 2 cebule, 1-1,5 kg schabu z kością, sól, pieprz, 1 kg pomidorów, 3-4 ząbki czosnku, listek laurowy, łyżeczka nasion kopru włoskiego, skórka i sok z 1 cytryny, 5 łyżek oliwy. Zieleninę umyć i osuszyć, cebulę obrać i pokroić na połówki. Mięso umyć i osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Mięso i cebulę ułożyć na blasze, wlać 150ml wody, dodać gałązkę rozmarynu i 2-3 gałązki tymianku, piec 2 godziny w temperaturze 200 C. Co jakiś czas podlewać gorącą wodą około 1,5 szklanki, oraz wytwarzającym się sosem. Pomidory umyć, pokroić na połówki lub pozostawić w całości. Posiekać czosnek, oberwać listki z pozostałych gałązek tymianku. Posiekać natkę, pozostały rozmaryn i listek laurowy, wymieszać z czosnkiem, koprem oraz sokiem i skórką z cytryny. Utrzeć z oliwą, przyprawić pieprzem. Na 30 minut przed końcem pieczenia ułożyć dookoła mięsa pomidory. Schab grubo posmarować przygotowaną mieszaniną ziołową. Po wyjęciu z piekarnika przykryć mięso folią i pozostawić na 10 minut, a potem pokroić, oddzielając mięso od kości. Polać wytworzonym sosem, podawać z pomidorami i cebulą.