schab

Schab przygotowywany jest zawsze z mięsa wieprzowego czyli świnki. Aby przygotować schaby potrzebne są plastry mięsa. Mięso należy rozbić przy pomocy młotka do mięsa na cieniutkie plasterki. Im cięższe one będą tym szybciej się upieką. Następnie należy przygotować panierkę czyli jaka oraz mąkę i bułkę tarta. Najpierw mięso należy oprószyć w mące następnie w jajku, na koniec w bułce tartej. Tak przygotowana panierka gwarantuje że schaby będą smaczne i soczyste. Schaby można podawać również z różnymi dodatkami maja one wtedy jednak nieco inna nazwę są to tka zwane dewolaje czyli schaby z nadzieniem. Dewolaje robi się podobnie jak zwykłe schaby, z ta różnią że skręca się go w rulonik. W środku każdego rulonik znajduje się ogórek, masełko oraz ser. Całość smaży się na patelni. schaby są bardzo smacznym daniem można je podawać ziemniakami lub z pieczywem. Na stole wigilijnym królują jednak schaby ze śliwką. Jest to rodzaj całego schabu, nie porcjowanego, przypominającego raczej roladę.