Szybki tort z wafli

Z okrągłych wafli tortowych możemy przygotować szybki tort. Do przygotowania tortu potrzebujemy opakowania wafli, 150 g cukru pudru, 3 jajek, po 200 g mielonych orzechów włoskich i czekolady, 150 g masła, łyżkę wody i cukru waniliowego. Oddzielamy żółtka od białek i ucieramy je wraz z cukrem na parze. Kiedy masa podwoi swoją objętość, będzie puszysta i lśniąca dodajemy do niej ubitą pianę z białek i cukier waniliowy.

Masę odstawiamy do ostudzenia. Masło rozcieramy na puszystą masę. Do utartego masła dodajemy masę jajeczną (musi być zimna!), 1/2 startej czekolady oraz mielone orzechy. Całość delikatnie mieszamy. Otrzymanym kremem pokrywamy równo każdy wafel, układając je jeden na drugim. Pozostałą czekoladę rozpuszczamy na parze z dodatkiem łyżki wody. Rozpuszczoną czekoladą smarujemy boki i wierzch tortu. Wygładzamy powierzchnię. Gotowy torcik możemy udekorować na przykład cukrem pudrem lub kandyzowanymi owocami. Tort przechowujemy w lodówce. Możemy wzbogacić jego smak smarując co drugi wafel konfiturą.