Uszka

Na kolacji wigilijnej nie może zabraknąć uszek czyli drobnych pierożków które są dodatkiem do zup, a właściwie jednej czyli barszczu czerwonego. Uszka są bardzo zbliżone do pierogów i wykonuje się je w podobny sposób. Najpierw należy wyrobić ciasto, w tym przypadku jest to ciasto mączne a nie ziemniaczane przez co ma twardsza konsystencję. Do maki należy dodać jajka i odrobinę wody w celu zmiękczenia masy następnie ciasto się wałkuje przy pomocy wałka. Gdy jest już cieniutkim placuszkiem należy powykrawać z niego jakimś przedmiotem koła, najlepiej do tego celu użyć literatek, ponieważ musza to być małe pierożki. Gdy kółka są wycięte nakłada się do nich farsz. Farsz do uszek składa się z samych grzybków. Kolejna czynność to lepienie, jest ona najważniejsza ponieważ nadaje się w tedy uszkom prawidłowy kształt. Należy je tak polepić rogami aby były złączone i tworzyły zawijańe. Tak przygotowane gotuje się we wrzątku. Uszka są bardzo smaczne ale ich wada jest to ze maja twarde ciasto dlatego tez jada się je wyłącznie z barszczykiem.