Wieprzowina a’la dzik.

Składniki: 1,5 kg wieprzowej karkówki lub łopatki, sól, łyżka smalcu. Aby sporządzić marynatę potrzebujemy: sok z 1 cytryny, 1 szklanki białego wytrawnego wina, zamiast cytryny i wina może być szklanka dobrego octu winnego, 2 duże cebule, 1 łyżeczki cukru, 20 ziarenek jałowca, 3-4 goździki, liść laurowy, po 10 ziaren pieprzu i ziela angielskiego. Do przygotowania sosu: łyżka masła, łyżeczka mąki, szklanka rosołu, łyżka marmolady głogowej ewentualnie śliwkowej lub wiśniowej. Zrobić marynatę. Połączyć wszystkie składniki z wyjątkiem cebul i zagotować. Umyte mięso włożyć do garnka, obłożyć plasterkami jednej cebuli i zalać gorącą marynatą. Przykryć deseczką, obciążyć kamieniem i pozostawić na 4-6 dni w chłodzie. Mięso codziennie przewracać. Przed pieczeniem wyjąć je z marynaty a płyn zachować, osuszyć, natrzeć solą i zostawić na 2-3 godziny. Drugą cebulę pokroić na plastry. Mięso przełożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę, obłożyć plastrami cebuli i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piec około 90 minut, często skrapiając marynatą lub zimną wodą. Zrobić sos: rozgrzać w rondelku masło, dodać mąkę i zrobić białą zasmażkę, rozprowadzając ją przecedzoną marynatą oraz rosołem. Dodać marmoladę i wymieszać. Tak przygotowanym sosem polać pieczeń i chwilę zapiekać w piecu. Podawać pokrojoną w ukośne plastry, osobno serwować przetarty przez sitko sos.