Zapiekanka pasterska.

Składniki: 1 kg ziemniaków, 2 średnie cebule, 4 łyżki oleju, 1 kg mielonego mięsa wieprzowego lub pół na pół wołowego i wieprzowego z szynki, 3 marchewki, pęczek natki pietruszki, 6 łyżek przecieru pomidorowego, kopiasta łyżeczka tymianku, kopiasta łyżeczka słodkiej papryki, 50 ml rosołu z kury lub z kostki, 2 łyżki masła, sól, pieprz. Ziemniaki umyć i gotować w łupinach 10 minut. Odcedzić, odstawić do wystygnięcia. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju i dodać mięso. Smażyć tak długo, aż wypuści całą wodę. Wtedy dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę i posiekaną natkę. Wymieszać, dodać przecier pomidorowy, tymianek i paprykę w proszku. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Wlać rosół z kury i gotować na małym ogniu około 50 minut. Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w talarki. Na dnie żaroodpornego naczynia ułożyć mięso i przykryć je ziemniakami. Roztopić masło, polać ziemniaki i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C na 20 minut.